פיננסים | ניתוח

קרן השתלמות – עכשיו בדיוק הזמן לפתוח אחת

אם אתם עצמאים ואין לכם קרן השתלמות, או אם אתם שכירים וחושבים על קרן השתלמות, הגיע הזמן לפתוח אחת כזאת גם עבורכם, ולהתחיל להרוויח בגדול. והכי חשוב? לעשות זאת עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מדי

אחד ממוצרי החיסכון הכי טובים ומשתלמים הוא קרן השתלמות. קרן השתלמות היא תוכנית חיסכון שמאפשרת לחסוך כספים בצורה מנוהלת, באחת מקרנות ההון הגדולות. הכספים המופקדים בקרן מושקעים באפיקי השקעה שונים (בהתאם להעדפת העמית בקרן), וצוברים תשואה לאורך תקופת החיסכון.

מעל 47,428 ישראלים בדקו את זכאותם לשדרוג התשואה והצליחו לחסוך מאות אלפי ש״ח, לבדיקה מהירה - לחצו על קבוצת גילכם:

לרוב קרן השתלמות היא הטבה הניתנת ממעסיקים לעובדים שלהם, כאשר המעסיק והעובד מפרישים כספים לקרן, בדומה לקרן פנסיה. אולם שלא כמו קרן פנסיה או קופת גמל, קרן השתלמות הופכת נזילה לאחר שש שנים בלבד. לאחר שש שנים, אפשר להשאיר את הכסף כך שימשיך לצבור תשואה, או למשוך אותו ללא שום קנס. יתרה מכך, היתרון הכי גדול בקרן השתלמות, הוא שאין מס רווחי הון על התשואה בקרן! כל הרווחים פטורים ממס, וזאת כדי לעודד את העמיתים לפתוח קרנות השתלמות ולחסוך בהן.

כמו כן, החוק מעודד גם עצמאים לפתוח לעצמם קרן השתלמות: כל עצמאי יכול להפקיד עד 4.5% מהכנסתו החייבת במס, כאשר הסכום יוכר כהוצאה מוכרת (עד תקרת הכנסה שנתית של 293,397 שקל בשנה). כלומר במקום לשלם מס, עצמאים יכולים להפקיד כסף שנזקף לשימושם האישי, ולאחר שש שנים, לקבל אותו בפטור ממס רווחי הון. מעבר לכך, גם אם אתם שכירים, והמעסיק שלכם לא פותח לכם קרן השתלמות, עדיין יתכן מאוד ששווה לכם לפתוח קרן כזאת בעצמכם, היות ומדובר בדרך טובה לחיסכון לטווחי זמן בינוניים.

למה עכשיו? מהר, לפני שיהיה מאוחר מדי

לאור מלחמת חרבות ברזל והקשיים הכלכליים שנכנסה אליהם הכלכלה הישראלית, משרד האוצר בוחן כל מיני דרכים לכיסוי הגירעון הצפוי בשנים הקרובות. אחת הדרכים הנבחנות היא ביטול הפטור ממס על רווחי הון על קרנות השתלמות. לא בטוח שהפטור יבוטל, אך לאור הפלונטר הכלכלי והפוליטי בו מצויה מדינת ישראל, ביטול הפטור נראה כמו תרחיש סביר. משום כך, כדאי מאוד לפתוח קרן השתלמות בטרם יוחלט על ביטול הפטור.

איך בוחרים קרן השתלמות?

יש מאות קרנות השתלמות שונות בישראל; חלקן מותאמות לסקטור מסוים,למשל קרן השתלמות למשפטנים או קרן השתלמות למורים, ומציעות תנאי הצטרפות טובים יותר לאותו מגזר. אולם בהנחה שאין לכם זיקה מיוחדת לקרן כזאת או אחרת, כדאי לקחת כמה פרמטרים עיקריים בחשבון.

רמת סיכון

כולנו רוצים שהכסף שלנו יעשה כמה שיותר, אולם שוק ההון אינו תמיד נענה לתפילותינו. משום כך, עלינו תמיד לקחת סיכון מחושב. חלק מקרנות המציעות תיק השקעה הכולל רכיב אג"ח דומיננטי (כלומר, הן סולידיות ומציעות סיכון נמוך), וחלק מציעות תיק השקעה מנייתי דומיננטי או אפילו 100% מנייתי (כלומר, הסיכון מהן לכאורה גבוה יותר). ככל שמדובר בטווח של שש שנים חיסכון, מדובר בטווח בינוני, כלומר הרבה יכול לקרות במהלך שש שנים, אבל לא בטוח שתמיד יהיה זמן לתקן (זאת לעומת חיסכון ארוך טווח כמו פנסיה, שם ההמלצה היא במרבית המקרים ללכת על אפיק סיכון גבוה, משום שההנחה היא שלאורך זמן, השוק יתקן).

משום כך, בבחירת קרן השתלמות, עליכם לחשוב מה רמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת. אפשר להיעזר לצורך כך במדד שארפ, מדד שמדגיש בפניכם מה רמת התשואה האפשרית לעומת רמת הסיכון הנשקפת מן ההשקעה, ומשמש לא פעם להשוואה בין קרנות השתלמות.

דמי ניהול

שוק קרנות ההשתלמות הינו שוק תחרותי, והקרנות מתחרות על מפקידים. לכן, תעשו משא ומתן, ותנסו להוריד את דמי הניהול שלהם לגובה המינימלי.

תשואה

בסופו של דבר, ביצועי הקרן הם מדד מרכזי להערכת הקרן. זה נכון שנתוני העבר אינם מלמדים בהכרח על העתיד, אבל הם אינדיקציה לא רעה בסופו של דבר לשיקול הדעת של מנהלי ההשקעות של הקרן. כדאי להשוות קרנות השתלמות לתקופה של 5-6 שנים, ולראות איך היו הביצועים של הקרנות באותן שנים.

מעל 47,428 ישראלים בדקו את זכאותם לשדרוג התשואה והצליחו לחסוך מאות אלפי ש״ח, לבדיקה מהירה - לחצו על קבוצת גילכם:
+13
°
C
+13°
+10°
תל אביב
רביעי, 26
ראה תחזית ל7 ימים
תמונת מחבר

לבדיקה זכאות לשדרוג ביצועים בקופה בחר\י את קבוצת גילך:

האם גם אתם זכאים לשדרוג תשואה בחסכונות שלכם?

[עשרות אלפי ישראלים בדקו ונמצאו זכאים]